Raamdecoratie slaapkamer inspiratie

Raamdecoratie is een belangrijk onderdeel van je slaapkamer. De juiste raamdecoratie in je slaapkamer zorgt er namelijk voor dat je precies de juiste hoeveelheid licht binnenkrijgt waardoor je kan genieten van je optimale nachtrust. Je slaapkamer is de plek in huis waar je de meeste tijd doorbrengt. Volgens wetenschapper Russell Foster breng je zelfs een derde van je leven door in de slaapkamer. Het is dus een ontzettend belangrijke kamer die qua inrichting veel aandacht vraagt.

Om elke dag het beste uit onszelf te halen is een goede nachtrust belangrijk. Nu vraag je je misschien af: “Welke soort raamdecoratie is slaapkamer geschikt?” Antwoord op deze vraag en inspiratie en tips lees je in dit artikel!

Bekijk je slaapkamer raam

Het type raam is een belangrijk onderdeel voor dat je de raamdecoratie voor je slaapkamer uitkiest. Het moet natuurlijk goed bij de vorm en de maat van je raam passen. Daarom is het belangrijk dat je van tevoren goed kijkt naar je type raam zodat je zeker weet dat de raamdecoratie altijd past. Bij een standaard raam heb je de meeste keuze.

Veel licht of goed verduisterd?

De grote vraag is: “Wat heb je liever?” wakker worden in een pikdonkere kamer of wakker worden van de zonnestralen van de zon in je gezicht? Beide is natuurlijk mogelijk. De ene persoon wil het liefst zijn kamer zo donker mogelijk en de ander vindt een lichtere kamer ook prima. Hieronder kan je lezen wat de opties zijn.

Verduisterd

Kies je voor de eerste optie en wil je dus je raam van je slaapkamer verduisteren? Dan moet je slaapkamer raambekleding uitzoeken met een verduisterende stof of voering. Hoe meer lagen je raamdecoratie bevat, hoe minder licht er door de stof schijnt. Dit is goed om te weten bij de zoektocht van je ideale raamdecoratie in de slaapkamer.

Een van de grote voordelen van verduisterende rolgordijnen (op maat) is dat ze perfect aansluiten bij je kozijn. Hierdoor heb je dus ook een stuk minder lichtinval. Perfect voor een ultra donkere kamer. Een ander voordeel van de zonwerende rolgordijnen van Smartblinds is dat ze een isolerende/warmtewerende functie hebben. Met warmtewerende rolgordijnen blijft de temperatuur aangenaam in jouw kamer en kun je genieten van een heerlijke nachtrust.

Verduisterende raamdecoratie is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, je kan hierbij denken aan plisségordijnen, en elektrische rolgordijnen. Daarnaast heb je ook nog hanggordijnen die als extra verduisterende laag kunnen fungeren. Dit zie je vaak voorkomen in slaapkamers.

Transparant

Ben je meer fan van een lichtere slaapkamer? Geen probleem! We hebben namelijk genoeg mogelijkheden voor veel licht in een slaapkamer. Slaapkamer raamdecoratie die meer licht door laat is makkelijk te vinden. Denk bijvoorbeeld aan jaloezieën. Deze zijn perfect als je graag meer licht wil in de slaapkamer. Bij jaloezieën kun je namelijk zelf bepalen hoeveel licht je wil doorlaten. Je zit dus nergens aan vast! Jaloezieën zijn ook verkrijgbaar in verschillende materialen je kan denken aan PVC, Hout en Aluminium jaloezieën.

Ook rolgordijnen zijn in de slaapkamer een veel gekozen soort raamdecoratie. Rolgordijnen geven een strakke uitstraling en zijn vaak beschikbaar in verschillende transparanties. Hierdoor kun jij zelf bepalen welke hoeveelheid licht jij door je slaapkamerraam toelaat. 

Gordijnen voor in de slaapkamer

Veel mensen kiezen toch voor gordijnen als raambekleding in de slaapkamer. Ze zijn een enorme blikvanger en brengen direct veel sfeer en warmte in een ruimte. Dat zijn ook de 2 belangrijkste redenen waarom gordijnen vaak gekozen worden als raambekleding in een slaapkamer. Gordijnen zijn niet alleen goed voor de sfeer in je slaapkamer, ze zijn namelijk ook erg praktisch. Ze bieden namelijk de perfecte oplossing om licht en warmte buiten de slaapkamer te houden. Daarnaast zijn gordijnen ook nog eens geluidsdempend. Dit zorgt voor een nog betere nachtrust omdat je zo minder verstoord wordt. Als je je kamer goed donker wil kun je ook het beste kiezen voor een gordijn met een verduisterende stof. Omdat gordijnen zo populair zijn heeft Smartblinds voor deze gordijnen een elektrische gordijnrails gemaakt. Door je gordijn uit te rusten met deze slimme gordijnrails kun je ook deze gordijnen aan je smart home koppelen, waardoor ze tegelijk openen en sluiten met je andere raamdecoratie!

Welke kleur moet je kiezen?

Omdat je zoveel tijd doorbrengt in je slaapkamer is het belangrijk dat je de juiste kleur raamdecoratie kiest. Er is in de slaapkamer eigenlijk van alles mogelijk. Als je voor verduisterende raamdecoratie in de slaapkamer kiest passen donkere kleuren daar goed bij. Denk bijvoorbeeld aan donkergrijs of donkerbruin. Sommige mensen kiezen ook voor zwart. Dat kan heel strak staan. Als je hebt gekozen voor raamdecoratie met meer lichtinval is het mooi als de raamdecoratie zelf ook mooi licht is. Dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor kleuren zoals lichte grijstinten, wit, crème of pastelkleuren.

Tips voor een kleine slaapkamer

Veel mensen hebben geen grote slaapkamer. Daarom is het belangrijk om slim om te gaan met de ruimte die je hebt. Kies daarom bij een kleine slaapkamer voor het gebruik van lichte tinten. Daarnaast kan je ook spelen met de lichtinval van je kamer. Hoe lichter je kamer is, hoe groter je kamer lijkt. Zorg er dus voor dat er zoveel mogelijk daglicht in je kamer kan komen.

Een slimme slaapkamer met slimme raamdecoratie

Slimme raamdecoratie in de slaapkamer is ook een ideale toevoeging aan je master bedroom. Slimme raamdecoratie in je slaapkamer is namelijk een ultieme uitkomst als je wakker wil worden van de zon in je gezicht, maar 's avonds wel gewoon verduistering wenst. Slimme raamdecoratie kan je namelijk instellen op alarmen of tijdsschema's. Deze schema's zorgen ervoor dat de raamdecoratie in je slaapkamer op de ingestelde tijd automatisch omhoog of omlaaggaat. Zo kan jij in de ochtend wakker worden van de zon in je gezicht!

Duo rolgordijnen voor in je slaapkamer

Wil je de slaapkamer in de nacht goed kunnen verduisteren maar wil je overdag profiteren van het daglicht? Dan zijn duo rolgordijnen wellicht een goede optie voor jou! Bij duo rolgordijnen switch je namelijk eenvoudig tussen verduisterende en lichtdoorlatende raamdecoratie. Het duo rolgordijn bestaat namelijk uit twee stoflagen die je ten opzichte van elkaar kunt laten bewegen. Door dit als raamdecoratie in je slaapkamer toe te passen kun je dus zowel de inkijk als de lichtinval zelf regelen. Duo rolgordijnen zijn ook in verschillende baanbreedtes te verkrijgen. Voor kleinere ramen kan je beter kiezen voor smallere baanbreedtes en voor grotere ramen staan bredere banen weer luxer.

Voordelen van raamdecoratie in je slaapkamer

Raamdecoratie in je slaapkamer biedt enorm veel voordelen. En als er een ruimte is waar functionaliteit van raamdecoratie een belangrijke rol speelt is het wel de slaapkamer. Voordelen van raamdecoratie in je slaapkamer zijn: Isolatie, Verduistering, Privacy en Sfeer.

Bij ramen met enkelglas zorgt een gewatteerde voering van je raamdecoratie voor goede isolatie in de slaapkamer. Ook zorgt de juiste raamdecoratie ervoor dat er geen licht binnenkomt in de kamer en raamdecoratie biedt ook veel sfeer. Raamdecoratie kleedt de ruimte als het ware aan.

Ben je nu enorm geïnspireerd door het lezen van deze tekst en wil jij je eigen slaapkamer ook een make-over geven? Neem dan eens een kijkje op onze site. We hebben namelijk een ruim aanbod van verduisterende raamdecoratie tot transparante raamdecoratie waardoor jij kan genieten van je optimale nachtrust! 

Lees voor raambekleding in andere ruimtes onze artikelen over raamdecoratie woonkamer inspiratie en raamdecoratie keuken ideeën.