Search

Smartblinds en Matter

Op dit moment werken smart home apparaten via allerlei verschillende netwerken. Het ene apparaat werkt via Thread en is rechtstreeks te verbinden met je smart home, het andere apparaat is weer verbonden via WiFi of Bluetooth, waardoor je weer een bridge nodig hebt om het te verbinden met je smart home app. Door al deze verschillende smart home protocollen en netwerken heb je als smart home eigenaar vaak te maken met meerdere bridges die het allemaal maar ingewikkelder maken. Met Matter is dit ingewikkelde spinnenweb van smart home devices verleden tijd. Matter zorgt ervoor dat je niet langer een bridge nodig hebt om je apparaten aan je smart home toe te voegen. Matter vergroot de mogelijkheden van jouw smart home enorm, maar hoe werkt Matter nou en heeft dit gevolgen voor je Smartblinds?

Wat is Matter?

Matter is het nieuwe smart home protocol wat de gehele smart home wereld doet veranderen. Matter is ontstaan uit een samenwerkingsverband van onder andere Google, Amazon en Apple, toen nog onder de naam 'CHIP'. In 2019 zijn deze bedrijven gestart met de ontwikkeling van een protocol wat samenwerking van smart home altijd mogelijk maakt, ongeacht van welk merk je apparaat is. Matter zou in 2020 al gelanceerd worden, maar door de samenloop van omstandigheden en COVID-19 werd er als doel gesteld om Matter in 2022 te lanceren. Je kunt producten die Matter compatibel zijn herkennen aan het logo van Matter op de verpakking. Matter zorgt voor de volgende prettige voordelen:

  • Gemak
  • Matter producten zijn eenvoudig toe te voegen aan jouw smart home. Matter werkt net als Smartblinds met een QR-code waarmee jij je apparaat snel kunt scannen en toe kunt voegen aan je smart home.

  • Beveiliging
  • Matter maakt gebruik van beveiligde verbinding, waardoor het nog lastiger wordt voor hackers om bij jouw gegevens te komen. Wel zo veilig!

  • Betrouwbaar & consistent
  • Matter verbinding is sneller, betrouwbaarder en consistenter dan huidige smart homes. Met Matter is de kans op fouten en kronkels in de kabel een stuk kleiner dan bij huidige smart home protocollen.

Matter

Matter en Smartblinds

Smartblinds zijn in de huidige situatie al direct te verbinden met Apple HomeKit. Voor Apple-gebruikers die al Smartblinds hebben geeft de Matter-update dus niet heel veel nieuwe voordelen. Voor gebruikers van andere smart home platformen zoals Amazon Alexa en Google Home is Matter de oplossing tegen verbindingsproblemen van deze tijd. Door Matter valt het gebruik van bridges weg. Let op! Niet alle apparaten in je smart home kunnen ge-update worden met de nieuwe Matter software. De motoren van Smartblinds worden bij de launch van Matter wel ge-update. Hierdoor wordt de Matter software automatisch op jouw motor geïnstalleerd. Hierdoor kun jij als bijvoorbeeld Google Home gebruiker jouw Smartblinds vanaf de update ook zonder Motionblinds WiFi-bridge gebruiken!

Smartblinds en Matter

Een volledig slim huis met Matter

Zoals gezegd worden jouw Smartblinds automatisch ge-update met de Matter software. Dit is niet voor alle smart home apparaten het geval. Check dus even of al jouw apparaten die je in huis hebt wel voldoen aan de update-eisen van de nieuwe Matter standaard. Heb je wat verouderde apparaten in huis die niet geschikt zijn voor de Matter-update? Overweeg dan om je apparaat te upgraden door een wat nieuwere versie die wel Matter geschikt is. Doe je dit niet? Geen probleem. Je bridge zorgt er natuurlijk nog steeds voor dat je jouw smart home devices gewoon kunt gebruiken.

Klaar voor Matter met Smartblinds

De slimme raamdecoratie van Matter is uiteraard nu al te bestellen en update automatisch wanneer Matter echt wordt geïntroduceerd. Je kunt dus nu al je slimme raambekleding in huis halen en installeren. Gaat Matter live, dan hoef jij alleen maar te updaten en jouw ramen zijn voorzien van echte Matter-blinds! Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van Smartblinds? Neem eens een kijkje door ons aanbod in verschillende categorieën slimme raamdecoratie. Al onze raambekleding is eenvoudig op maat te configureren.

Matter
Vraag gratis stalen aan Gratis stalen