Raamdecoratie ideeën, inspiratie en tips

Door raamdecoratie maak je van jouw huis een thuis. Er zijn veel manieren om je ramen te bedekken en bij iedere woonstijl zijn er veel mogelijkheden. Raambekleding draagt bij aan de sfeer in je huis, daarom is het ook heel belangrijk dat het aansluit bij je interieur en woonstijl. Keuzestress en weet je niet waar je moet beginnen? Of wil je raamdecoratie ideeën en inspiratie opdoen? Dan ben je hier aan het juiste adres.

Eerst is het verstandig om je interieurstijl te bepalen. Ons artikel over de interieur- en woontrends van nu kan je hierbij helpen. Als je jouw interieurstijl hebt bepaald is het tijd om raamdecoratie uit te zoeken die daar bij past. In slaapkamers moet de raamdecoratie het licht buiten houden en in de keukens moet het bestendig zijn tegen vocht en vuil. Denk altijd goed na, want raamdecoratie vervang je niet ieder jaar. We hebben wat raamdecoratie ideeën, inspiratie en tips voor je op een rij gezet.

Plisségordijnen

Plisségordijnen, ook wel dupligordijnen genoemd, is de ultieme aanvulling voor elke woonruimte. Ze zijn veelzijdig, sfeervol, elegant en functioneel. Dit soort raamdecoratie is geschikt voor bijna ieder type raam. Het heeft een strakke uitstraling, maar brengt tegelijkertijd sfeer. Met deze gordijnen bepaal je eenvoudig de lichtinval, inkijk, kun je ervoor zorgen dat het in de zomer lekker koel blijft en in de winter het de warmte vasthoudt. Er zijn ook plissés met een verduisterende stof, hierdoor komt er geen licht van buiten naar binnen.

Rolgordijnen

Wanneer je na een lange dag je bed opzoekt, wil je niet graag gestoord worden door klapperende gordijnen of invallend licht. Een donkere en rustige slaapkamer zorgt er namelijk voor dat je beter en in een diepere slaap komt. Je keuze voor raambekleding in de slaapkamer is dan ook zeer belangrijk. Voor een optimale nachtrust zijn verduisterende rolgordijnen een goede keuze. Om klapperende rolgordijnen en lichtkieren te voorkomen, neem je een zijgeleiding en cassette. Dit type van raamdecoratie is eenvoudig te installeren, makkelijk in gebruik, isolerend en energiebesparend.

Vocht- en waterbestendigheid

Een raamdecoratie tip voor in de keuken is vochtbestendigheid. In de keuken wordt alles sneller vies dan andere ruimtes in je huis. Daarnaast is het vuil wat zich in de keuken afspeelt ook vaak het meest hardnekkig. Daarom kies je in de keuken voor gordijnen die makkelijk zijn in onderhoud. De 2 bovenstaande gordijnen is voor de keuken een verstandige keuze. Een plissé- en rolgordijn zijn gemaakt van 100% polyester, zijn makkelijker in onderhoud, waardoor je deze soorten raamdecoratie binnen een handomdraai weer schoon kunt maken.

Voor in de badkamer kies je voor waterbestendige raambekleding. Het zou toch zonde zijn als je nieuwe raambekleding binnen de kortste keren beschadigd, vergeeld of beschimmeld raakt? Aluminium en polyester zijn waterbestendige materialen die dat vocht aankunnen! Kies dan voor aluminium jaloezieën, een mooi vouwgordijn of de klassieke polyester plisségordijn. Naast de waterbestendigheid is een ander voordeel dat deze soorten raambekleding licht doorlaat zonder je privacy te verliezen. Een win-winsituatie dus!

Jaloezieën

In het stukje over vocht- en waterbestendigheid hebben we het gehad over jaloezieën. Niet alleen is deze raamdecoratie geschikt voor de badkamer, maar ook zeker voor in de woonkamer. De kunststof of aluminium variant zijn bijvoorbeeld brandvertragend, kleurvast en meestal goedkoper dan gordijnen. En ook niet minder onbelangrijk is dat het materiaal heel gemakkelijk is schoon te maken, je stoft de latten immers zo af. De aluminium jaloezie in glanzend zwart heeft een luxe uitstraling en kan contrast aanbrengen in je interieur.

Een houten jaloezie is iets wat je de laatste tijd veel ziet. Het geeft een mooie robuuste uitstraling die vaak meer warmte en luxe uitstraling heeft dan een aluminium jaloezie. Mooi zijn ze zeker, maar ze zijn wel lastiger schoon te maken, maken de ruimte donkerder, en uiteraard ook niet brandvertragend, Wil je voor jaloezieën gaan? Dan is het aan jou wat jij het belangrijkst vindt: stijl of functionaliteit.

Wil je je jaloezie een rustigere uitstraling geven? Kies dan voor een jaloezie met een ladderkoord dan met een ladderband, anders wordt het raam ‘hokkerig’. De meest verkochte lamelbreedte is 50 of 70 millimeter. Met de breedte geven jaloezieën dezelfde uitstraling als met zogenaamde shutters, alleen dan voor een gunstigere prijs.

Strak afgewerkte hal

Heb je een voordeur van glas? Dan is deze raamdecoratie tip voor jou gemaakt! Het vinden van de juiste gordijnen voor een glazen voordeur kan een flinke uitdaging zijn. Hoe hang je daar een gordijn aan op? De oplossing is best wel eenvoudig, je hoeft zelfs geen gaten te boren! Voor een makkelijk en strak resultaat maak je gebruik van plisséklemmen. Met een handomdraai hang je het rolgordijn aan de deur. Ook voor draai- en kiepramen is dit een ideale oplossing.

Gordijnen

Een raamdecoratie die iedereen kent, er zijn allerlei soorten gordijnen, in tal van kleuren, patronen en materialen beschikbaar. Je schuift ze gemakkelijk horizontaal open en dicht. Vind je het belangrijk om warmte binnen te houden en licht en inkijk tegen te gaan? Kies dan voor dikke zware gordijnen. Wil je privacy, maar ook lichtdoorlatend? Ga dan voor lichte inbetween gordijnen. Door de verschillende plooien, ontstaan er grote veranderingen in de uitstraling van het gordijn. Een enkele plooi is voor een strakke uitstraling en een dubbele plooi voor een rijke en klassieke look.

Oplossing voor zolderramen

Zolderramen zijn vaak niet de makkelijkste om te voorzien van raamdecoratie. Ook hier hebben wij een tip om ze stijlvol en praktisch te bekleden! Zo kun je simpelweg kiezen voor een rolgordijn. Als je het rolgordijn inbouwt met een dakraamcasette, blijft het rolgordijn altijd op zijn plaats, maakt niet uit hoe schuin of steil het raam ook is. Daarnaast kun je zelf bepalen hoeveel licht er in je ruimte binnenvalt, omdat het rolgordijn op elke hoogte kan stoppen. Ook zijn klemsteunen een ideale oplossing voor pcv-draai-kiepramen en hoef je bovendien dan niet te boren.

Extra raamdecoratie tips

  1. De eerste extra tip is om korte gordijnen te kopen, de voordelen van korte raamdecoratie zijn dat de gordijnen je nooit in de weg staan tijdens de huishoudelijke taken en dat het niet voor je radiator hangt.
  2. Wil je je raamdecoratie minder laten opvallen, kies dan voor rolgordijnen die je opgerold vrijwel niet ziet.
  3. Als je verschillende soorten raambekleding in huis hebt, maar toch eenheid wil, kies dan voor dezelfde kleur.
  4. Wanneer je graag het zonlicht in huis wilt doorlaten, kies voor doorschijnende gordijnen. Zo krijgt de ruimte een warm karakter, maar laat je de buitenlucht het meeste werk doen.

Hou je van extra gemak? Kies dan voor elektrisch bedienbare raamdecoratie! Bij Smartblinds vind je elektrische rolgordijnen en elektrische duo rolgordijnen van hoge kwaliteit, die jouw huis omtoveren tot een ontzettend comfortabele en fijne plek!

Raamdecoratie ideeën per ruimte

Meer ideeën en inspiratie opdoen? Vind de raamdecoratie ideeën en tips per unieke ruimte hieronder.