juiste raamdecoratie transparantie kiezen

Ieder huishouden is anders. Vandaar dat er ook verschillende smaken en voorkeuren zijn als je het hebt over het uitzoeken van de transparantie van je raamdecoratie. Ga je bijvoorbeeld voor volledige verduistering of toch een bescheiden lichtdoorlatendheid? Hoe je erachter komt welke transparantie bij jou past lees je in dit artikel!

Verschillende transparanties

De meeste soorten raamdecoratie zijn beschikbaar in drie verschillende soorten transparanties. Je hebt verduisterende raamdecoratie, lichtdoorlatende raamdecoratie en transparante raamdecoratie. Er is dus raamdecoratie voor iedereen! Maar wat past er nu het beste in jouw huis of in de kamer die je wil decoreren met raamdecoratie? Lees de volgende alinea’s voor alle informatie.

Verduisterende raamdecoratie

Verduisterende raamdecoratie wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt in de slaapkamer. Het woord zegt het al. De kamer wordt verduisterd. Dit is ideaal voor als je in de ochtend niet wakker wil worden van het licht van de zon in je gezicht. Je kan dus zo genieten van je goede nachtrust.

Lichtdoorlatende raamdecoratie

Lichtdoorlatende raamdecoratie filtert het licht in je kamer. Het daglicht komt zo wel in je kamer maar niet zo vel als zonder raamdecoratie. Ook zijn lichtdoorlatende gordijnen ideaal voor privacy in je huis. Dit is bijvoorbeeld ideaal voor als je aan de straatkant woont en niet wil dat iedereen naar binnen kan kijken, maar toch wil profiteren van het daglicht.

Transparante raamdecoratie

Als je de ramen wil decoreren maar toch graag zicht wil naar bijvoorbeeld de tuin is dit de perfecte oplossing. Dit kan bijvoorbeeld heel mooi staan in de woonkamer. Het is een mooie toevoeging aan je interieur. Het zorgt ook voor extra sfeer omdat het licht wordt gefilterd.

Raamdecoratie met meerdere transparantie mogelijkheden

Er bestaat ook raamdecoratie met meerdere mogelijkheden qua transparantie. Bij deze soort kun je zelf bepalen hoeveel licht je doorlaat in je woonkamer, slaapkamer of keuken. Deze soort raamdecoratie is bijvoorbeeld verkrijgbaar in de vorm van jaloezieën of duo-rolgordijnen.

Jaloezieën

Jaloezieën zijn verkrijgbaar in vele verschillende uitvoeringen. Denk bijvoorbeeld aan hout, pvc of aluminium. De lamellen van een jaloezie kun je kantelen om de gewenste lichtinval in een bepaalde kamer te creëren. Zo bepaal je ook hoeveel inkijk er in je huis is. Zo kun je op elk gewenst moment de privacy van je raam aanpassen.

Duo rolgordijnen

Een duo rolgordijn wordt ook wel eens een roljaloezie genoemd. Deze naam hebben ze te danken aan het feit dat een duo rolgordijn bestaat uit banen. Deze kun je vergelijken met lamellen. Door de banen over of onder elkaar te schuiven kun je ook weer zelf bepalen hoeveel licht je toelaat in je kamer. Ook kun je de banen over elkaar schuiven als je graag meer privacy in huis wil.