slimme woonoplossingen

Tegenwoordig komen er steeds meer apparaten op de markt die je leven gemakkelijker zouden moeten maken. Maar door al die apparaten zien veel mensen door de bomen het bos niet meer. In dit artikel worden alle slimme woonoplossingen die je leven een stukje makkelijker maken op een rijtje gezet en verder toegelicht.

Wat is een slimme woning?

Makkelijk gezegd is een slimme woning, oftewel smart home, een huis vol met slimme apparaten die jou het wonen in een huis een stuk gemakkelijker maken. Deze apparaten communiceren meestal via bluetooth of wifi. En deze kan je dan weer verbinden met je telefoon of tablet. Nu denk je misschien: “Hier heb ik toch technische kennis voor nodig?” Dat is niet waar. Iedereen kan gebruik maken van slimme apparaten in huis. Je kan hierdoor bijvoorbeeld alvast de verwarming aanzetten voordat je thuiskomt. Of de elektrische rolgordijnen op een automatisch schema zetten zodat inbrekers denken dat je gewoon nog thuis bent. Er zijn eindeloos veel opties op het gebied van slimme apparaten. Maar waar moet je beginnen?

Slimme raamdecoratie

Zoals net aangegeven kan je met slimme raamdecoratie je leven een stuk comfortabeler maken. Slimme raamdecoratie kan worden verbonden met je telefoon of tablet maar ook met een slimme speaker. Zo kan je dus de rolgordijnen bedienen met een app op je telefoon maar ook met je stem. Dit is handig als je even je handen vol hebt bij het koken bijvoorbeeld. Slimme raamdecoratie kan je ook instellen via een tijdschema. Zo hoef je er zelf nooit meer achteraan. Deze raamdecoratie kun je ook koppelen aan een slimme sensor, die de hele dag de kracht van de zon in de gaten houdt. Zo gaan de gordijnen open als het donker is in huis en ze gaan dicht als het te licht in je huis is. Hiermee bespaar je ook energie, de warmte van de zon zorgt ervoor dat de thermostaat minder vaak aan hoeft!

Slimme thermostaat

Wil je bijdragen aan een verbeterd klimaat en wil je tot wel 31 procent van je energiekosten besparen? Dan kan je een slimme thermostaat overwegen. Je kan een slimme thermostaat zo in stellen dat deze uitgaat als je het huis verlaat. En ben je nou op de terugweg van het werk? Dan kan je de thermostaat een seintje geven met je telefoon. Zo is het al lekker warm in huis voordat je thuiskomt. Ook houdt een slimme thermostaat rekening met verschillende weersomstandigheden.

Slimme verlichting

Er worden tegenwoordig steeds meer gebruikelijke lampen vervangen door slimme verlichting. Slimme verlichting is ook te bedienen via een app op je telefoon en diverse smart home platformen. Zo stel je bijvoorbeeld in dat je lampen automatisch uitgaan als je het huis verlaat. Via een slimme speaker of de assistent op je mobiel stuur je bovendien eenvoudig je verlichting aan met je stem.

Slimme koffiemachine

Vanaf de bank met een spraakopdracht het koffiezetapparaat aanzetten en een kop koffie laten maken. Dat klinkt toch als het ultieme gemak? Een slimme koffiemachine maakt het mogelijk! Door je koffiezetapparaat te koppelen met een smart home platform voorzie jij jezelf van enorm veel plezier. Zo zet je een kop koffie vanuit je bed of laat je het koffiezetapparaat automatisch aan gaan bij thuiskomst.

Slimme speakers

We hebben ze net al even besproken. Slimme speakers. Met een slimme speaker kan je de muziek bedienen met je stem. Je kan het volume hoger of lager zetten. Of een liedje aanvragen of juist overslaan. Dit klinkt toch als muziek in je oren? Slimme speakers bevatten een assistent zoals Siri of Google Assistant, waardoor je via je speaker al je smart home apparatuur aanstuurt met spraakopdrachten.

Alledaags comfort door smart home

Door je woning om te toveren tot een smart home creëer je ultieme comfort in huis. Apparaten werken met elkaar samen en functioneren precies zoals jij dat wil. Hierdoor maak je niet alleen je woning veel duurzamer, je voorziet jezelf ook van enorme gebruiksgemak op de plek waar je de meeste tijd doorbrengt, namelijk je eigen huis!