Search

Welke smart home systemen zijn er?

Er zijn veel verschillende smart home systemen die allemaal hun eigen functionaliteiten en handigheidjes hebben. In de kern zullen de meeste smart home platformen best op elkaar lijken, maar wanneer we naar details kijken zien we toch meerdere verschillen. We zetten de populairste smart home systemen uiteen!

Apple HomeKit

Apple HomeKit is het smart home platform van Apple waarmee je Apple-gecertificeerde apparaten in huis kunt besturen. Het HomeKit platform is gebouwd op iOS, waardoor het alleen te gebruiken is in combinatie met het gebruik van een iPhone, iPad of Apple Watch. Vaak staat op de verpakking van het product of het product ook geschikt is voor Apple HomeKit. Apple HomeKit is qua productaanbod een stuk beperkter in vergelijking met andere smart home platformen. Apple heeft namelijk een strikt toelatingsbeleid waarbij nieuwe producten aan veel eisen moeten voldoen. Gelukkig hebben de motoren van Smartblinds aan deze eisen weten te voldoen en is ons assortiment daardoor direct te verbinden met Apple HomeKit, zonder dat hiervoor een bridge nodig is. Apple heeft een eigen speaker: de Apple HomePod Mini. Deze fungeert net als de Apple TV 4K als hub voor jouw smart home.

Apple HomeKit
Google Assistant

Google Home, of Google Assistant is te gebruiken op alle smartphones, zowel Android als iOS toestellen. Daardoor is het aanbod apparaten wat te koppelen is aan Google Home, iets groter dan bij Apple HomeKit het geval is. Google werkt uitstekend samen met bekende merken zoals Philips, Nest en Ring. De apparaten kun je simpelweg toevoegen in de Google Home App, die te downloaden is in de Google Play Store en App Store. Google beschikt net als Apple over een eigen smart speaker, de Google Nest Hub. Deze speaker is er in een grote en kleine versie, en dient goed als hub voor jouw smart home.

Google Home
Amazon Alexa

Amazon Alexa is de virtuele assistent van Amazon en is te vergelijken met de Google Assistant en Siri. Alexa is met spraakopdrachten in werking te zetten. Daarnaast kun je op je telefoon de Amazon Alexa app downloaden. Met deze app kun je net als bij de andere woning apps je slimme accessoires toevoegen, om ze daarna te kunnen bedienen met je smartphone. Amazon Alexa is compatible met Android en iOS, waardoor bijna alle producten beschikbaar zijn op dit platform. Zo kun je dus ook je Smartblinds gewoon met Amazon Alexa verbinden. Alexa heeft ook een eigen smart speaker om als hub te gebruiken: De Echo speaker.

Amazon Alexa
Samsung SmartThings

Samsung is qua smart home een redelijke nieuwkomer op de markt in vergelijking met bovenstaande platformen. Samsung heeft een app genaamd SmartThings. Met deze app kun je zoals gewoonlijk alle apparaten aan je hub toevoegen. Het mooie aan Samsung is dat zij meerdere apparaten hebben die als hub kunnen fungeren. Zo hebben ze een slimme koelkast, een eigen speaker en smart TV’s. Allen kunnen zij communiceren via de slimme assistent van Samsung: Bixby. Bixby is wat minder bekend dan haar concurrenten Siri en Alexa, maar fungeert als erg handige smart home assistent. Samsung SmartThings is niet met alle apparaten compatibel. Let dus goed op wanneer je een product koopt.

Samsung SmartThings
IFTTT

IFTTT is de afkorting voor een technisch, maar toch populair smart home platform: If This Than That. Met IFTTT kun je met het ene actie van het ene apparaat een reactie in gang zetten bij een ander smart home apparaat. Zoals je het zegt, If This, Than That. De IFTTT App is ontzettend breed qua aanbod in smart home apparaten, maar is qua gebruiksvriendelijkheid wat lastiger. Daarom wordt dit platform vaker gebruikt door de wat meer gevorderde smart home gebruiker.

IFTTT

Welk smart home systeem past bij jou?

Om te bepalen welk smart home platform het beste bij jou past, raden we aan goed na te denken over wat je precies wilt bereiken met het verslimmen van jouw woning. Vervolgens probeer je hier een passend platform bij te vinden. Inventariseer daarnaast welke apparaten je al in huis hebt en met welk systeem deze te koppelen zijn. Heeft iedereen bij jou thuis een android smartphone en wordt er fanatiek gebruikgemaakt van Google? Dan is het bijvoorbeeld het meest logisch om voor Google Assistant te kiezen in plaats van Apple HomeKit.

Smartblinds toevoegen aan jouw slimme woning?

Vraag gratis stalen aan Gratis stalen