Het verschil tussen Thread en Matter

Ons wordt vaak gevraagd: Wat is nou eigenlijk het verschil tussen Thread en Matter? We weten dat het voor sommigen verwarrend is, dus daarom hebben we deze blog geschreven om de twee protocollen in eenvoudige bewoordingen uit te leggen. Na het lezen van deze korte story, weet jij precies wat Thread en Matter zijn. Laten we beginnen.

Thread en Matter: In een notendop

Thread is een nieuw netwerkprotocol dat Matter beter laat werken door het makkelijker en sneller te maken om slimme apparaten te verbinden met je smart home. Nog simpeler? Je moet Thread en Matter zien als 2 protocollen die elkaar versterken, alsof ze beste vrienden zijn. Matter zorgt ervoor dat smart home-apparaten beter samenwerken. Thread zal helpen de verbindingen tussen hen te verbeteren.

Thread in details

Thread-technologie is speciaal ontwikkeld voor smart home-toepassingen om de connectiviteit tussen producten te verbeteren. Dit betekent dat Apple HomeKit-apparaten niet alleen via Wi-Fi of Bluetooth kunnen communiceren, maar ook via Thread. Wat is het grote verschil met deze technologie? Thread creëert een mesh-netwerk, zodat slimme jaloezieën, lampen, thermostaten, sensoren met elkaar kunnen praten zonder de beperking dat ze via een centrale hub, zoals een bridge, moeten gaan. Hoe komt dat? Omdat een Thread-netwerk er geen nodig heeft. Als een enkel apparaat uitvalt, worden de gegevens gewoon doorgestuurd naar het volgende in het netwerk.

Matter in details

Matter is een nieuw communicatieprotocol waarmee smart home-apparaten met elkaar kunnen communiceren, onafhankelijk van smart home-systemen zoals Google Assistant, Amazon Alexa, of Apple HomeKit. Met andere woorden, een gemeenschappelijke 'taal' waarmee smart home-apparaten met elkaar kunnen chatten en elkaar kunnen begrijpen. Voor consumenten betekent dit meer flexibiliteit in de toekomst en minder kopzorgen over compatibiliteit met je smart home-systeem: Zoek gewoon naar het Matter-symbool als je een smart home-apparaat koopt en voel je veilig dat het gemakkelijk aan te sluiten en te gebruiken zal zijn. Het hele gezin kan je smart home via een smartphone of spraakassistent moeiteloos bedienen met elk apparaat. Dat komt omdat Matter het niet uitmaakt of u een iPhone, Android toestel, Alexa smart speaker, Google Assistant, of Siri gebruikt.